skip to Main Content

Skikke ved bryllyppet

Der er mange skikke og traditioner forbundet med selve brylluppet både i kirken og ved den efterfølgende fejring. Skikke af forskellig art har haft en rituel karakter og ofte fungeret som noget, der skulle bringe lykke eller forhindre, at noget gik galt i ægteskabet. Her kigger vi på nogle af de skikke, som knytter sig til selve brylluppet og festen.

  • Bruden skal bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. Det gamle symboliserer tråden tilbage til det gamle liv, som hun nu forlader for at begynde et nyt med sin mand. Det er ofte et smykke fra hendes familie. Noget nyt er en henvisning til det nye liv, som hun nu går ind til. Noget lånt har hun typisk skaffet fra en allerede lykkeligt gift kvinde – så hun forhåbentlig kan blive lige så lykkeligt gift selv. Og noget blåt – et symbolisere uskyld og renhed, og har rødder tilbage til en gammel jødisk skik.
  • Bryllupskagen sikrer børn. Ved brylluppet serveres en lækker bryllupskage for gæsterne. Det er ikke bare noget sødt til kaffen – men en vigtig tradition. Bruden og brudgommen skal skære det første stykke ud sammen. Gør de ikke det, vil de blive barnløse.
  • Hestesko i kirken. Selv om overtro ikke hører hjemme i kirken, så har der alligevel bredt sig en skik med at lægge en blomstersmykket hestesko ved udgangen fra kirken. Det er et symbol på, at nu går det nygifte par ind i en lykkeligt fremtid. Hesteskoen er som bekendt et tegn på lykke og held.
  • Husk brudevalsen. Det er en vigtig tradition ved enhver bryllupsfest, at brudeparret danser brudevals. Traditionen tilsiger, at det skal ske inden klokken 24. – måske for at symbolisere, at nu går parret lykkeligt dansende ind i fremtiden. Dansen foregår i en kreds af gæster, som rykker tættere og tættere sammen, mens musikken spilles, og til sidst kan de nygifte ikke længere danse, men ender med at kysse hinanden i stedet for.
  • Strømpebånd, sokker og slør. Brudens og brudgommens iklædning knytter der sig også nogle skikke til. Gommen skal løsne brudens strømpebånd og tage det af – måske endda med munden, og brudens slør skal rives i stykker. Og de fleste har nok oplevet, hvordan gommen jagtes rundt for at få taget sokkerne af, der så får klippet tåen af. Alt sammen små ritualer, der skal sikre lykke og frugtbarhed i det nye ægteskab.
Back To Top