skip to Main Content

Gæsternes rolle ved brylluppet

Nogle par vælger at blive gift ganske inkognito – som oftest på rådhuset uden at fortælle andre om det end giftefogeden og de vidner, der skal være. Men de fleste vil nu gerne have en rigtig bryllupsfest, og her spiller gæsterne selvfølgelig en stor rolle.

Gæsterne ved en bryllupsfest er som oftest bruden og brudgommens forældre og øvrige familie, og deres venner og andre, som de ønsker skal være en del af den store begivenhed, som et bryllup er. Men hvilken rolle har gæsterne egentlig ved brylluppet? Ja, de er primært vidner til den store dag, men de spiller også selv en rolle og bidrager med godt humør, måske med en tale og med noget underholdning.

Det begynder allerede ved kirken. Her er der nemlig ofte en tradition med, at gæsterne kaster ris over brudeparret, når de som nygifte kommer ud af kirken. Det er et gammelt ritual, som egentlig blev brugt, når brudeparret forlod bryllupsfesten, men i dag sker det, når de forlader kirken. Handlingen udtrykker et ønsker om frugtbarhed. Husk at spørge ved kirken, om I må kaste med ris, for ikke alle kirker tillader denne handling.

Ved festen begynder gæsterne ofte at slå i bordet med deres hænder eller med bestikket. Det er et tegn på, at nu vil de se brudeparret kysse hinanden. Skikken skal bruges med måde, for der skal jo også være tid til andet end at kysse ved bordet!

Gæsterne binder ofte dåser bag bilen, som brudeparret køres væk fra kirken i. Det er jo en festlig ting, men baggrunden for denne skik er mere alvorlig end som så. I gamle dage mente man nemlig, at støj og larm i den forbindelse var med til at holde onde ånder væk, og dermed var uroen med til at sikre lykken for brudeparret.

Back To Top